Klimatsmart renovering

När det börjar bli dags för att renovera sin bostad, kan man med fördel göra det på ett klimatsmart sätt. Det kräver en del planering om man tänkt göra kloka val för klimatets bästa i alla led. För även saker som transporter och återvinning ingår då man vill minska ned klimatpåverkan av en renovering. Det finns många användbara tips man kan ta tillvara för att göra det lite enklare.

Begagnat och åter begagnat

Ett av de bästa sätten är att använda så mycket begagnade föremål som är möjligt. Detta gäller inte bara möblerna som ska stå i bostaden, utan även inredning till kök och andra utrymmen går att få tag på som begagnat. Ibland behöver varorna knappt varit använda, då någon kanske kommit på andra tankar mitt i renoveringsprocessen och valt att sälja bort det nyinköpta. Det är ändå bättre för miljön att allt kommer till användning och ofta får man en rejäl rabatt i sammanhanget. Köper man begagnade möbler är utbudet väldigt varierat över landet. Många gånger försvinner de fina och klassiska möblerna rätt fort, så det gäller att budgetera en del tid för att åka omkring och leta efter pärlorna. Det går ofta bra att pruta på priset också.

Gör det själv

Det är väldigt olika hur mycket människor själva gör, när de renoverar. Den som vill vara klimatsmart, kan försöka göra så mycket det går, på egen hand, vilket sparar både ekonomin och onödiga transporter. För att klara av de flesta arbeten krävs dock ordentliga och prisvärda verktyg som exempelvis byggmax tillhandahåller. Man vill inte lägga ut alltför mycket pengar på dem, men inte heller tvingas lägga ut arbeten man enkelt hade utfört själv. Vid större byggen och renoveringar är alla transporter en stor miljöbov, så kan man hålla nere dem är mycket vunnet.

Andra enkla saker man kan tänka på, är att använda miljövänliga kemikalier, såsom färg och rengöringsmedel. Att vara noga med att källsortera allt avfall och skänka bort sådant som fortfarande går att använda, är även det bra val i en klimatsmart renovering.

Klimatsmart belysning

När man renoverar sitt hem kan man även passa på att byta ut sina gamla glödlampor mot LED-belysning. Nära 15 % av elräkningen brukar komma från just belysningen, och genom att använda lysdioder istället sänks den siffran rejält. Ett sådant byte är förmodligen ett av de lättaste sätten att bli mer miljövänlig i sitt boende och det finns ett stort utbud av olika LED-lampor att välja mellan. I samma veva bör man se över sina hushållsapparater och byta ut dem om de börjar närma sig sin faktiska livslängd. Även här kan man köpa nygamla maskiner, som kanske inte ens varit i användning men ändå hamnat på något lager eller returmarknad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *