Föreningar får generellt sett inte in en speciellt stor inkomst, det gör att de kan ha svårt för att bygga en egen föreningslokal och vid de tillfällen de är i behov av en lokal för möten är det billigare för dem att hyra en lokal. Samtidigt är det en mycket bra inkomst för en företagare att hyra ut sin lokal till olika föreningar. Då krävs det dock att man har en föreningsbyggnad som är i bra skick och som dessutom har de typer av rum som är eftertraktade för en förening. Man kan antingen välja att rikta in sig på en typ av förening eller så kan man välja föreningar som är av alla typer.

Då når man en bredare grupp och det blir samtidigt enklare att få till en inkomst. Du bör ta hjälp av en expert med planeringen av föreningshuset för att det ska bli så bra som möjligt. Det kan även vara så att du har köpt en gammal lokal och väljer att rusta upp den för att den ska bli attraktiv för eventuella föreningar. Läget är A och O för din lokal och ju bättre läge du har desto fler kommer vilja hyra den. Det är viktigt att det finns toalett tillgängligt i lokalen och de flesta vill även ha ett fungerande kök.

Detta bör du prioritera när du ska renovera din föreningslokal för att så många som möjligt ska vara intresserade av den. Du bör även prioritera stora ytor där många kan vistas samtidigt och många föreningar föredrar att ha chansen att leka lekar både inomhus och utomhus samt även möjlighet till fest och dans. En del föreningar vill dessutom ha möjlighet att övernatta i lokalen. Det är upp till dig när du renoverar vad du vill erbjuda dem, detta är dock saker du bör ha i åtanke.